A húsok dicsérete!
Perényi Zsolt barátom a Budafoki piac Serfőző és tsa. húsboltok egyikében járt, ott készítette ezeket a képeket. Szemet gyönyörködtető látványban volt része, ezt osztotta meg velünk. Ennek kapcsán jutott eszembe, hogy a húsok vásárlására pácolására, adnék néhány ötletet. Régen megmosolyogtuk azt a hirdetést, hogy cipőt a cipőboltból, de azért ennek a reklámnak még ma is van aktualitása. Nézzük meg a húst a szaküzletből szlogenen is mosolyognánk?
Miért érdemes a megbízható hentesünktől vásárolni?
Ért hozzá, kérhetsz tőle tanácsot, eleve úgy tudsz tőle kérni, hogy főtt húsnak, vagy sütve lesz, esetleg gulyásnak vagy pörköltnek. Mindegyiknek más-más húsrész a legalkalmasabb.
Annyi szeletet veszel, amennyire szükséged van. Természetesen a szupermarketek abban érdekeltek, hogy minél nagyobb egységbe hozzák forgalomba. A közeli hentestől nem ciki kérni akár 1-2 szeletet is, ha annyira van szükséged. Persze többen mondják, hogy nem gond majd lefagyasztom a maradékot. Ez igaz, de ez rontja a minőséget, különösen a nem gyorsfagyasztásra tervezett otthoni mélyhűtőnkben történik.
Ma már azt látni, hogy egyre több igényes szakmát szerető hentes nyit ilyen húsboltot, ahol házilag pácolja be a teljesen előkészített húsokat. Ha összehasonlítod a multi pácolt húsaival gyakran nagy különbséget tapasztalhatsz. Az ipari pácolás nagy vákuumos forgó tumblerekben végzik. Ezen a módon 10-15 % szélsőséges esetekben akár még több vizet is képes felvenni a hús. A rekord közel 40 % de ott már egyéb módozat és segédanyagot is igénybe kell venniük.
Ezért is nagy örömmel látom, hogy a grillpácunk ezen a módon is hasznosul. Mit tudjuk és tanúsítjuk, hogy a keverékeinkben nincs hozzáadott só, cukor, ízfokozók. Csak jó minőségű fűszerek, és napraforgó olaj.
Miért érdemes pácolni?
Különösen, ha több órával a felhasználás előtt történik, akkor az ízesítők teljesen átjárják a húsunk egészét. Nem járunk, úgy hogy a belseje teljesen ízetlen lesz. Az olajos pác rostok közé bejut, és finomabb, szaftosabb lesz a pecsenyénk.
Már őseink is rájöttek, hogy a fűszerek egy része megvédi ételeinket a korai romlástól gyakran tartósítottak, pl. fokhagymával, gyömbérrel, szegfűszeggel, stb.
A bőséges fűszerhasználat óv, az ételmérgezésektől gondoljunk csak Indiai vagy arab közegészségügyi viszonyokra.
A fűszerek egy sor gyógyhatású összetevővel rendelkeznek, némelyikük éppen az esetleges káros hatások ellen védenek meg minket.
Az ázsiai konyha úgy tartja, hogy először a szemünkkel lakunk jól, ezért egyáltalán nem mindegy hogy néz ki a már elkészült ételünk. Ezért is kerülnek gyógynövények szirmai, vagy pedig durvára roppantott magok is a pácba.
Utoljára hagytam a legfontosabb érvet: Mert sokkal finomabb!!