A marhahúsok királya
Az OMÉK-on különleges gasztronómiai élmény várt az ide látogatókra. A japán pavilonban hús és főző bemutató keretében bemutatták a Wagyu marhahús különleges titkát. Már többször olvashattunk a tenyésztők sörrel itatott, esténként masszázzsal kényeztetet, egyes hírek szerint szakéval locsolt marhákról. és most eljött hozzánk a nagyobb nyilvánosság elé egy szakember, hogy megismerjük ezt a különlegességet. Aki már megízlelte, de aki még nem kóstolta annak is maradandó élményt adott a show. A séf bemutatta a szeletelő eszközeit, az erre a célra kialakított speciális borotvaéles késeit. A szeletelés módját. Megkóstoltatta velünk, hogy a húsrostokra merőlegesen, és párhuzamosan vágva más ízű lesz a hús. Megízlelhettük, hogy enyhén édeskés húslevesben a speciális tojás omlett kíséretében főve is mennyire finom. De végezetül nekem a legnagyobb élmény a száraz felforrósított serpenyőben fűszer és zsiradék nélkül megsütött két féle húsrészt. Amiben végre megérthettük az umami íz érzést. Amit nem is oly régen japán kutatók fedeztek fel ötödik ízként. Ez által az édes, a savanyú, keserű, sós után ez a finom sokak által húsokra emlékeztető érzetet neveznek. Persze ez érthető, mert ez a fehérje zamatot a glutamin sav adja. Az élelmiszeripar persze hamar felismerte, hogy mekkora üzleti lehetőség van benne és már nem algákból, vagy biológiailag előállított ízesítőt használ, hanem a fejlett szerves kémia szintetikusan előállított nátrium glutamátja kerül nagyobb mennyiségben az ételeinkbe. Ennek már egészségügyi veszélyi is vannak, mert többeknél ebben a töménységben szédülést, rosszullétet is okozhat. De visszatérek mit is tapasztaltunk meg elsőként befogtuk az orrunkat, és úgy ízleltük, nagyobb benyomást nem tett. Amikor viszont amikor már nem befogott orral ízlelgettük akkor robbant az érzés, ami sokáig éreztük ebben a vaj puha, különleges húscsodában. Ha teheted, egyszer ismerkedjetek össze vele. Csak egy oka van, hogy nem mindenki tapasztalhatja meg ezt a csodát, hogy nálunk a hasonló tenyészetből származó hús ára kilónként 20000 Ft, míg az eredeti különösen a Kobe-ből származók pedig a 30000 Ft-nál kezdődnek. Pedig kedvező élettani hatása, azzal, hogy néhány perc alatt elkészíthető, csodálatos íze miatt helye lenne a gasztronómiánkban. Itthon is folynak kísérletek hasonló minőségű hús nemesítésére, hajrá kutatók!