Turbó szalonna és grillsütő
Egyre hűvösödnek az esték, de egy szalonnasütés vagy grillezés kitűnő program lehet. Nemrégiben mi is szerveztünk ki-ki alapon egy bulit. a baráti társaságunkban Rita csak azt jelezte a csapat felé, hogy szalonnasütés lesz, mindenki hozzon magával hozzávalókat. Szerintem mindannyian aggódva azért, hogy ne haljunk éhen hoztunk mindent, amit süthető, és iható. A hagyományos füstölt mangalica szalonnától elkezdve a grillkolbászokig, baconba tekert virsliig, a kovászolt házikenyérig, az újhagymától, zöldpaprikáktól, paradicsomokig minden az asztalra került. Az italokról nem is beszélve! Ami számomra újszerűnek bizonyult azt Zsolt barátunk hozott grillező vassütőt. A szalonna sütésének, bármennyire is egyszerűnek tűnik, vannak fontos szabályai. Ha ezeket nem tartod be, akkor nem sok örömöt találsz benne. Már a kiválasztásnál fontos szempont, hogy jó minőségű, megfelelő ideig sóban érlelt kellemesen füstölt alapanyagot válasszunk. Vastagabban szeleteljük, és irdaljuk be, hogy a zsír kellőképpen sütés közben ki tudjon csepegni. Biztonságosan szúrjuk fel a botra, vagy pálcára, nehogy a tűzbe landoljon forgatáskor. A türelmetlenek, főleg a gyerekek már a láng fölé tarják, aminek az a következménye, hogy vagy meggyullad, vagy sötét fekete lesz a koromtól. Célszerű kivárni, amíg már izzó parazsunk van, mert ezen tudjuk legbiztonságosabban sütni a szalonnánkat. A képen is látszik, hogy türelmetlenség milyen fekete zsírt eredményez. Ha egyszer kipróbálod, hogy ha e módon lassan folyamatosan csepegteted a forró zsiradékot a tányérra, alumínium tálcára tett kenyérszeletekre, akkor már sütés közben is zsíros kenyerekért jöhetnek az éhező népek. Kézbe ne tartsd a kenyeret, mert a kezedre folyó forró zsír csinos vízhólyagokat eredményezhet. Ha elég türelmes vagy és elegendő ideig tudtad, a tűz fölött tartani a nyársadat akkor a jutalmad egy ropogós sült szalonna lehet a jutalmad, ha persze addig nem etted degeszre magad a zsíros kenyerekkel. Most a magamfajta türelmetlen embereken a sor. Ezt a sütővasat a parázsban jól felizzítod és szétnyitod, a két lapot közéjük közepes szeletet szalonnát helyezel, majd kenyér felett kezded összeszorítani rögtön, elkezd elég vastag sugárban csurogni a zsír. Ha gondolod akár egy edénykében fel is foghatod, későbbi felhasználásra. A tűzbe nem szerencsés csöpögtetni, mert lángra kap és nagy kormos lánggal ég. Gyakorlatilag, ha elég forró volt a vas, akkor a préselés végére már meg sült a szalonna is. Próbálkozhatsz baconnal, virslivel, grillkolbásszal, de akár olajos pácban érlelt húsfalatkákkal is. Ha zöldséget vagy nagyobb szelet húsokhoz nagyobb méretű sütőt kell választanod. Egy dologra kell ügyelned, hogy a sütőlap méretét be kell tartanod, mert a kilógó részek nem sülnek meg, mert nem tartod az összenyomásnál a parázs fölé. Ha esetleg akár több vasat akarsz a tűzbe tartani, akkor az izzítási idő alatt a másikat tudod összeszorítani, így szinte folyamatossá válhat a sütés. Szerintem érdemes kipróbálni nagyon jó buli! Interneten megnéztem már sok helyen lehet kapni ilyen sütővasakat. A hosszabb nyelű fajtákat ajánlom, mert a parázsló tűz nagyon forró tud lenni. Ha faszén fölött tervezitek a sütést a folyékony gyújtófolyadékok kellemetlen mellékízét átveheti az étel. Én e-miatt nem szívesen használom.