Ha a Balkán ízeire vágyódsz!
Ha megkóstolod, rögtön a Horvát tengerparton érzed magad!
A csevapcsicsa Horvátország egyik legjellemzőbb grillezett étele. Ezt a képet Az Isztria félsziget északi részén, Umag városkájában a Sol Garden Istra grill teraszán készítettem. Nagyon ízlett. Ha balkánon kalandozunk, szinte minden nemzetnek megvan a maga grillezett kolbászkája. Mindegyikük esküszik, hogy nekik mennyire jellegzetes az elkészítési módja. Nekünk, kívülállóknak pedig nagyon hasonlóak. Legyen ez Mics, Pljeskavica, mititei, csevap ezek szerintem inkább formájában térnek el egymástól.
csevapcsicsa Az igazi ősi receptek zsírosabb birka és sertés és marha darált húst írnak elő, szerintem a turisták által népszerű helyeken a birkahús gyakran kimarad. A horvát fűszerezés általában visszafogott, kevés fűszer kerül bele gyakorlatilag a hagyma, fokhagyma, bors, só az ízesítő. Lazításként szódabikarbóna, vagy szénsavas ásványvíz kerül bele.
Hozzávalók 1 kg húshoz.
-
40 dkg marhahús (lehetőleg rostélyos, mert ez roston sütve is megpuhul)
-
30 dkg sertés (zsíros részek, mintha kolbász készülne)
-
20 dkg bárány vagy birka (zsíros részek, pl. oldalas vagy lapocka)
-
4 gerezd fokhagyma zúzva
-
3 evőkanál só
-
1 evőkanál őrölt feketebors
-
fél teáskanál szódabikarbóna (vagy 1-1,5 dl szénsavas ásványvíz)
-
1 teáskanál pirospaprika
-
olaj
- én a Balkán fűszerpácommal készítem