Kulturált köcsögözés

A grillezés hasznos kiegészítője!

nagyszakacsi_verseny_2006_jul_049.jpgNagyon szeretném, ha egyre nagyobb divat lenne az effajta köcsögözés. Ezt elődeink nagyon sokféleképpen használták, de akár napjainkban is divatba hozhatjuk. Ha nincs kemencénk, akár a Mohács környékén élő sokácoktól tanulhatjuk a szabad tűz parazsával megfőzött leves készítést. Azon a vidéken a húsos bab rotyog inkább, de még egy sor másféle ételt is megfőzhetünk ezen a módon. Fontos tudnivaló, hogy a fazekasra mindenképpen kérdezzünk rá, alkalmas-e parázson főzésre a köcsögünk. Az ilyen edények gyakran dróthálóval vannak körülvéve, mert a fülük nem mindig bírja el a tele töltött edény súlyát. Milyen népszerű lehet, hogy bográcsozás helyett, vagy grillezés mellett „egy füst alatt” komplett ebédet főzünk. Mit tudunk ezen a módon megfőzni? Csak ötletadóként:

A hozzávalók felsorolása helyett nézzétek meg a régebbi bejegyzéseket. 

Természetesen füstölt húsos bablevest. http://levesbaro.blog.hu/2017/03/20/jokai_bableves_949

Forró gyömbéres almalevest. http://levesbaro.blog.hu/2016/07/27/gyomberes_almaleves

Palóclevest. http://levesbaro.blog.hu/2017/02/15/palocleves_250

Mangalica szalonnás tarhonyalevest. http://levesbaro.blog.hu/2016/07/08/tarhonyaleves_453

Tárkonyos ragulevest. http://levesbaro.blog.hu/2017/03/15/tarkonyos_csirkeraguleves_897

Lencselevest. http://levesbaro.blog.hu/2016/05/09/shambar_soup_indiai_lencseleves

Kakukkfüves vadgulyás: http://levesbaro.blog.hu/2016/12/02/kakukkfuves_vadgulyas

 

Sorolhatnám még sokáig, de szívesen várom ötleteiteket.