Grillezés bográcsban apró népekkel
Ez egy igazi nemzetközi étel: a tányéron békésen megfér az argentin fűszeres csirkemell, a thaiföldi rizs, az amerikai mézes-mustáros öntet a bolgár szirénsajttal és magyar házi kenyércipóval.
Ez egy igazi nemzetközi étel: a tányéron békésen megfér az argentin fűszeres csirkemell, a thaiföldi rizs, az amerikai mézes-mustáros öntet a bolgár szirénsajttal és magyar házi kenyércipóval.
Gondolom, hogy csodálkozol a grillezés bográcsban címen, de megmagyarázom.
Barátainkkal elhatároztuk, hogy Vonyarcvashegyen grillezni fogunk. Bevásároltunk, ami nem is volt annyira egyszerű, képzeljétek több benzinkúton is kerestük, nem kaptunk és végül az OBI-ban nagyon nehezen találtuk meg a tűzifát a medencék mellett (!). Ráadásul csak az ügyfélszolgálaton tudtuk kifizetni ahol kitöltöttek egy szállítót, amelyen fel kellett tüntetni hova visszük, kik vagyunk, de még a pontos időt is rá kellett írni. Nem értettük miért lett a grillezéshez használt 10 kg fa ennyire nyomon követhető, de elmondták, hogy ez a legújabb NÉBIH rendelet alapján történik. Csak jelzem, hogy kb. 3 kg megmaradt, azt az üdülőben hagytuk ha a hatóság esetleg keresné rajtunk. :) De térjünk vissza a grillsütéshez. Erős szél volt, így a nyárson sütést nem akartam, mert már jártam úgy hasonló időben, hogy a szél elvitte a hőt és nem akart megsülni a húsom. Ezért döntöttem úgy, hogy a szalonnasütésre épített tűzrakó helyen, bográcsban pirítom meg mint a brassóit. A rizs egy lábosban a konyhában készült el, a szakács csapat vezetője Barnám volt, ő már nagy szakértője a rizs köretnek. A baráti kör apraja-nagyja részt vett a munkában. A legkisebb 3 éves lányka tépkedte a salátát, a nagyobbacska 8 éves pedig vagdosta az uborkát, és a paprikát, újhagymát salátának. A 11-12 éves nagyfiúk vágták a fát, kezelték a tűzet, a velük egykorú lányok vágták a további zöldségeket a salátához. Na meg persze terítettek. Az anyukák a végén elmosták az edényeket, úgyhogy nekem a húskészítés maradt. Ez a csirkemell gyros-hoz, brassóihoz hasonlított, de fűszerezésében argentin lett. Miért írtam ilyen pontosan meg? Nagyon jó hangulatú volt az esemény, minden gyerek és felnőtt nagy kedvvel vett részt a közös főzésben, ráadásul mindenki közösen falta fel a közös munkánk eredményét. Csak ajánlani tudom, bátran vonjuk be a csapatot egy ilyen buliba! Nagyon élveztük!
Hozzávalók 8-10 személyre:
2,5 kg Csirkemell filé csíkokra vágva
4 EK zsiradék étolaj, kókuszzsír, libazsír. Ki mit szeret.
½ Kg Jázmin rizs
1-2 EK. Argentin fűszerkeverék én egy csomag Tangó grillpácot használtam
1 kisebb fej fokhagyma
2 köteg újhagyma egyik a húsra, másik a salátába.
1 nagyobb kígyóuborka
2-3 db kaliforniai paprika
1 nagyobb fej jégsaláta
1 üveg mézes-mustáros öntet, persze ha te mást szeretsz? Akkor az
1 doboz Szirén, vagy feta, esetleg más sós lében tartósított lágy sajt.