Grillezés bográcsban apró népekkel

Ez egy igazi nemzetközi étel: a tányéron békésen megfér az argentin fűszeres csirkemell, a thaiföldi rizs, az amerikai mézes-mustáros öntet a bolgár szirénsajttal és magyar házi kenyércipóval.

media-share-0-02-04-067d2d5e1fc070d4a7c01d55029565b84b802065c6bce7ecb209ff84740515cc-4ad31fc7-fea0-42f0-adb1-d2a1f9572117.jpg

Ez egy igazi nemzetközi étel: a tányéron békésen megfér az argentin fűszeres csirkemell, a thaiföldi rizs, az amerikai mézes-mustáros öntet a bolgár szirénsajttal és magyar házi kenyércipóval. 

Gondolom, hogy csodálkozol a grillezés bográcsban címen, de megmagyarázom.

Barátainkkal elhatároztuk, hogy Vonyarcvashegyen grillezni fogunk. Bevásároltunk, ami nem is volt annyira egyszerű, képzeljétek több benzinkúton is kerestük, nem kaptunk és végül az  OBI-ban nagyon nehezen találtuk meg a tűzifát a medencék mellett (!). Ráadásul csak az ügyfélszolgálaton tudtuk kifizetni ahol kitöltöttek egy szállítót, amelyen fel kellett tüntetni hova visszük, kik vagyunk, de még a pontos időt is rá kellett írni. Nem értettük miért lett a grillezéshez használt 10 kg fa ennyire nyomon követhető, de elmondták, hogy ez a legújabb NÉBIH rendelet alapján történik. Csak jelzem, hogy kb. 3 kg megmaradt, azt az üdülőben hagytuk ha a hatóság esetleg keresné rajtunk. :) De térjünk vissza a grillsütéshez. Erős szél volt, így a nyárson sütést nem akartam, mert már jártam úgy hasonló időben, hogy a szél elvitte a hőt és nem akart megsülni a húsom. Ezért döntöttem úgy, hogy a szalonnasütésre épített tűzrakó helyen, bográcsban pirítom meg mint a brassóit.  A rizs egy lábosban a konyhában készült el, a szakács csapat vezetője Barnám volt, ő már nagy szakértője a rizs köretnek. A baráti kör apraja-nagyja részt vett a munkában. A legkisebb 3 éves lányka tépkedte a salátát, a nagyobbacska 8 éves pedig vagdosta az uborkát, és a paprikát, újhagymát salátának.  A 11-12 éves nagyfiúk vágták a fát, kezelték a tűzet, a velük egykorú lányok vágták a további zöldségeket a salátához. Na meg persze terítettek. Az anyukák a végén elmosták az edényeket, úgyhogy nekem a húskészítés maradt. Ez a csirkemell gyros-hoz, brassóihoz hasonlított, de fűszerezésében argentin lett. Miért írtam ilyen pontosan meg? Nagyon jó hangulatú volt az esemény, minden gyerek és felnőtt nagy kedvvel vett részt a közös főzésben, ráadásul mindenki közösen falta fel a közös munkánk eredményét. Csak ajánlani tudom, bátran vonjuk be a csapatot egy ilyen buliba! Nagyon élveztük!

 Hozzávalók 8-10 személyre:

 2,5 kg Csirkemell filé csíkokra vágva

4 EK zsiradék étolaj, kókuszzsír, libazsír. Ki mit szeret.

½ Kg Jázmin rizs

1-2 EK. Argentin fűszerkeverék én egy csomag Tangó grillpácot használtam

1 kisebb fej fokhagyma

2 köteg újhagyma egyik a húsra, másik a salátába.

1 nagyobb kígyóuborka

2-3 db kaliforniai paprika

1 nagyobb fej jégsaláta

1 üveg mézes-mustáros öntet, persze ha te mást szeretsz? Akkor az

1 doboz Szirén, vagy feta, esetleg más sós lében tartósított lágy sajt.