Tényleg fúziós a Magyar konyha!

Az első fűszerkeverékem története!

 

6968281369_b3af0e17b3_o.jpg

(A kép forrása a pixabay)

Az első szerelem, az első együttlét, első nap az iskolában, mindig emlékezetes marad számunkra. Ilyen az én első fűszerkeverékem is, amely egy igazán érdekes ötlet alapján jött létre. Mindig is nagyon érdekelt, hogyan alakult ki a sajátságosan magyar ételvilágunk. Miért van az, hogy akár a Nyugat-Európaiak, akár az Ázsiaiak, de még az Afrikai országokból jövők is rajongásig szeretik egyik-másik ételünket. Egy sor példát tudok felhozni. Thai szakácskolléga amikor megkóstolta a csurgatott tojáslevest azonnal megszerette és addig nem nyugodott míg el nem tanulta ennek elkészítését. Egy nagy hírű francia catering cég szakmai vezetője miután sorra kóstolgatta ételeinket, el volt ragadtatva és szoros együttműködést indítványozott. Koreai születésű, de Japánban nevelkedett étteremtulajdonos barátom szerint, Japánban a gesztenye krémlevesből és a halászlénkből meg lehet gazdagodni. Az orosz kultúrában az ételeink nagy része ünnepi fogásnak számít. Németországban egy tapasztalt magyar szakácsnak hatalmas becsülete van, egyszerűen Bácsinak hívják. Belgiumban a Kongói betelepülők imádják a hagyományos töltött káposztánkat, amit egy erdélyi séf naponta készít a piacon. Sorolhatnám még a példákat. Szerintem nemzeti gasztronómiánk értékei több okra vezethető vissza. Elsőként az eredetünk és történelmi vándorlásaink, honfoglalásra vezethető vissza. Ha csak arra gondolunk, hogy Árpádkori törzsek több nemzetből tevődtek össze. Hány és hány nemzettel, országgal, népcsoporttal kerültünk kapcsolatba, akár csatában fogolyként akár barátként beolvasztva őket. A hosszabb  együttélés során kultúrájukat étkezési szokásaikat, ízesítésüket átvéve. De még akkor is amikor  a Kárpát medencében már letelepülve is egy sor nemzet ből akadtak betelepülők , elhozták ételeiket szokásaikat, amit esetleg később az itt élők is megszerettek. Akár gondolhatunk a Kunok, Törökök, Olaszok, Szászok, Svábok, Szerbek, Oroszok, Görögök, Lengyelek és még sorolhatnám tovább. Mind-mind nyomot hagyott nemzeti gasztronómiánkban. Szerencsénkre ezekből még elég sok megmaradt, persze csak ha vigyázunk rá! És nem tűnnek el a pizzakebabfalafelhamburger őrületben!

Ezt a történeti utazást szerettem volna annak idején fűszerekben megálmodni. Mivel festeni nem tudok, körképet nem tudok készíteni ezért sajátos módon igyekszem segíteni az ízeket kedvelőket. Így készült el az Ízvadász titkos fűszer keverékem. Persze a pontos összetételét még nem árulom el, de magadnak akár megkeverheted. Persze az óta egy sor más keveréket is megálmodtam. Ha nyomon követed a blogot előbb-utóbb még úgy is nagyon sok segítséget nyújtok  a fűszerezéshez.

Mit tartalmaz?

fekete bors, köménymag, menta, tárkony, bazsalikom, kakukkfű, erős fűszerpaprika, fűszerpaprika, koriander, fokhagyma, kapor, turbolya, borsika fű(csombor), lestyán, bazsalikom, petrezselyem, zeller, kapor, babérlevél, római kömény, majoranna

Címkék: Fűszervilág