Vigyázz! Hamisítják! Borsot török az orruk alá!

borsok_1.jpg100% csak a termést                                    50%- a termést,                          20%-ban a termést a többiben a szárat tartalmaz. A kíváncsi vagy az otthoni őrölt borsodra melyikre hasonlít!

Simon barátom az OMÉK-ra készítette ezt a bors összehasonlító prezentációt. Az kívánta szemléltetni, hogy a borstermelők az árak csökkentése érdekében a bors szárát is hozzá őrlik az egyik legnépszerűbb fűszerünkhöz. A képen is jól látszik, hogy az egyre sötétedő borsok mekkora százalékban tartalmaznak a növény íz adó terméséből. Ez a kegyes csalás mind addig nem jelent problémát amíg a kereskedők nem akarják ezt normál minőségű borsként eladni. A szárban is van illó, íz anyag, csak lényegesen kisebb mennyiségben. Természetesen ez keverés egész borsnál nem működik, mert ott nyilvánvalóan látszanak a fekete ágacskák. Más a helyzet az őrölt változatnál, mert az illatán nem érzékeljük, csak akkor lepődünk, meg amikor csak szórjuk, már feketedik az étel, de az ízén nem érezzük. Gyanút kelthet, ha lényegesen olcsóbban jutunk hozzá. Természetesen, ha jelzik felénk, hogy keverékről van szó, akkor nem vagyunk becsapva. Emlékszem szakács munkatársaink is örömmel fogadták, hogy mennyivel olcsóbban jutottak hozzá, de amikor kinyitották akkor jöttek rá, hogy nem azt kapták, amit vártak. Halkan megsúgom nektek, hogy általában a kereskedelemben az árak csökkentése miatt az 50%-os (középen lévő) keverékkel találkoztok, pedig a prémium kategória mely csak színtiszta borsszemekből van, őrölve nem kerül kétszer annyiba. Ha egyszer ezt megkóstolod, utána csak ezt fogod használni.

A képen a háttérben két kevésbé ismert kedvencem a búzavirág és a chili pehely van. Mindkettő olyan fűszer, ami nagyon látványos, és a keverékeinkben inkább díszítő elemnek használjuk. Követve azt a gondolatot, hogy nem elég, hogy finom, szépnek is kell lennie.